Kako odabrati pametnu bravu?

Sve više ljudi želi nabaviti pametnu bravu, ali ne zna odakle krenuti. Znamo da ima puno brava različitih dimenzija i dizajna. Na tržištu postoje drvena, metalna, staklena vrata i još puno vrata drugih materijala. U ovom tekstu ćemo odgovoriti na sva tipična pitanja koja se javljaju kod kupnje pametne brave, neovisno o primjeni (dom, apartman, poslovni prostor ili hotel).

1. KORAK: ZA KOJU PRIMJENU TRAŽITE RJEŠENJE?

Ovdje gorvorimo o načinu na koji se može upravljati samom bravom. Na primjer ako tražite pametnu bravu za vaš dom, vjerojatno je najpraktičnije koristiti otiske prstiju svih ukućana jer svoj prst nitko neće zaboraviti kao što se to može desiti s ključevima. Dok je za iznajmljivače apartmana to jako nepraktično jer bi svakom gostu morali najprije registrirati otisak prsta. Stoga se za iznajmljivače u 99% slučajeva koristi PIN ili lozinka. Na primjer, iznajmili ste apartman od 11.07. do 18.07., sve što trebate je u mobilnoj aplikaciji kreirati lozinku koja će vrijediti od 11.07. do 18.07. i poslati je porukom vašem gostu. Znatno lakše od brige s primopredajom ključeva, zar ne? Za poslovne prostore možda je najbolje rješenje s eKarticama, no također se mogu koristiti lozinke odnosno PIN.

2. KORAK: NOVA ILI VEĆ POSTOJEĆA VRATA?

Gradite kuću i htjeli bi pametnu bravu na vratima? Javite se proizvođaču i upitajte ako je moguće da kod izrade vrata instaliraju pametnu bravu. Ako već imate vrata s „običnom“ bravom, morate izmjeriti dimenzije vaše postojeće brave kako bi znali koju dimenziju pametne brave kupiti. Najčešće dimenzije brava su 35×85, 40×85 i 45×85, tako da vaša brava najvjerojatnije ulazi u jednu od ovih skupina. Uz to, morate uzeti u obzir kakva su vaša vrata, da li imaju neke fizičke prepreke koje bi mogle smetati kod instalacije vanjskog tijela brave, kao što su na primjer neke metalne šipke, držači, rešetke, staklo i tome slično. U slučaju da imate protuprovalna vrata jedino moguće rješenje jest pametni cilindar, ako uopće i to. Naime, protuprovalna vrata su stvorena s ciljem da ih nije lako razmontirati odnosno modificirati. Stoga upitajte proizvođača vrata ako je kojim slučajem moguće mijenjati cilindar i kojih je dimenzija jer je to bitno kod montaže pametnog cilindra.

3. KORAK: HOĆE LI PAMETNA BRAVA BITI IZLOŽENA VREMENSKIM UVJETIMA?

Ako je pametna brava, cilindar ili tipkovnica izložena vremenskim uvjetima kao što su kiša, sunce ili snijeg, morate odabrati opciju s nekom vrstom IP certifikata. Pa je tako za vanjske vremenske uvijete, dakle ako nema nikakve zaštite kao što je krov, najbolje odabrati pametnu bravu ili tipkovnicu jer su takvi uređaji gotovo uvijek stvoreni za vanjsko korištenje (no svakako provjerite prije kupnje). Zbog načina izrade pametnih cilindara, njih je malo teže zaštiti od direktne kiše, no to ne znači da ih se ne može koristiti na vanjskim vratima.

Zaključak

Kada kupite neku vrstu pametne brave (sada već znate da je taj pojam prilično širok) dolazi trenutak instalacije i puštanja u pogon. Za to možete angažirati vašeg lokalnog majstora, a možete to odraditi sami jer će te dobiti video s uputama gdje je prikazana kompletna montaža. U slučaju da se radi o tipkovnici, za to svakako preporučamo da se ne „igrate“ sami, već da uputite poziv omiljenom elektroinstalateru. Uparivanje pametne brave s vašim mobilnim uređajem nije komplicirano i može biti gotovo unutar par minuta. Preporučamo da instalater ne uparuje pametnu bravu sa svojim mobilnim uređajem, već da to napravi sam korisnik jer će u suprotnom doći do nepotrebnih komplikacija.